Van Veen Coaching | Aan de slag met je bevlogenheid
15603
post-template-default,single,single-post,postid-15603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Aan de slag met je bevlogenheid

Aan de slag met je bevlogenheid

Voel jij je bevlogen op je werk? Je doet je werk graag en je bent enthousiast? Je zit lekker in je vel en de tijd vliegt om? Of heb je daar geen “last” van? Ben jij degene die de uren aftelt, tot het 17.00 uur is,  je voelt je moe, hebt de interesse verloren in je vak en/of taken, voert ze op routine uit?

Ai…., dan is het tijd om eens te onderzoeken wat je kunt doen om wel bevlogen te worden! Tenminste, als jij met plezier naar je werk wilt gaan! En nog genoeg energie wilt overhouden om daarna ook nog leuke dingen te gaan doen. Doe je het niet voor jezelf? Dan is je (huidige) werkgever (en je collega’s) vast wel blij met een medewerker die productiever en innovatiever is.

Wat is bevlogenheid eigenlijk?

Bij bevlogenheid gaat het om een positieve toestand waarin werknemers tijdens het werk verkeren. Zij voelen zich prettig, doen hun best en gaan helemaal op in hun werk. Er zijn drie aspecten aan bevlogenheid te onderscheiden. In de eerste plaats voelen bevlogen werknemers zich vitaal en bruisen ze op hun werk van energie. In de tweede plaats zijn ze zeer toegewijd en betrokken bij hun werk. En tenslotte worden ze zo gegrepen door hun werk dat ze er helemaal in opgaan.

Natuurlijk is de valkuil dat je doorslaat. Dan kan je burn-out raken. En het is ook wat anders dan een “workaholic”. Deze medewerker “moet” van zichzelf en is niet in staat om grenzen aan te geven. Bevlogenheid is een goede manier van hard werken, je doet het omdat je het werk leuk vindt en je er zin in hebt.

Wat kan jij doen om bevlogen te raken?

Je hebt meer in de hand dan je zelf denkt! En daar draait het eigenlijk om. Kijk eens naar je energiebronnen. Waar haal je energie uit? Wat vind je leuk om te doen en wat niet? Je kunt eens onderzoeken of je de minder leuke taken kunt overdragen aan een collega (die deze taken wel leuk vindt). Dan heb je ruimte om andere, voor jou leukere of interessantere, taken over te nemen. Ook organisatiebreed kun je vaak meedoen aan projecten of werkgroepen, waarbij je talenten en/of vaardigheden kunt inzetten, waar je energie uit krijgt.

Andere hulpbronnen waardoor je eerder bevlogen zal raken, zijn: autonomie (je hebt vrijheid om de taken op jouw manier uit te voeren), feedback (krijgen en geven), sociale steun hebben (vrienden, familie), coaching, steun van collega’s. Wat ook goed kan werken, is je  persoonlijke hulpbronnen aanspreken. Deze zijn: optimisme, eigen effectiviteit, stressbestendigheid, eigenwaarde, zelfvertrouwen. Deze eigenschappen zijn ontwikkelbaar door bewustwording, coaching, training (denk bijvoorbeeld aan een cursus timemanagement of persoonlijke effectiviteit).

Aan de slag!

Bewust bezig zijn met je werk, eruit halen wat erin zit, overleg met collega’s, het team, de manager. Denk na over wat jij nodig hebt! Zorg voor jezelf, zorg dat je gelukkig bent in je werk. Schakel bijvoorbeeld een loopbaancoach in om te onderzoeken wat je mogelijkheden zijn. Zoek hulp bij vrienden en/of collega’s. Niet om te mopperen, maar om in actie te komen!

Als laatste nog een tip: maak de gratis test op de site van Schouten en Nelissen voor inzicht in jouw persoonlijke bevlogenheid. Je ontvangt direct een mooi rapport.

https://player.schoutenresearch.com/demowebmonitor