We willen toch allemaal een leuke, passende baan en werkplek? Tenslotte spendeer je veel tijd en energie aan je werk. Alleen ervaart niet iedereen dat fenomeen “werkgeluk”. Wellicht een moment van plezier met collega’s, maar als je over het algemeen moe en onvoldaan thuis komt na een werkdag is het hoog tijd voor oplossingen.
Overigens zijn medewerkers die werkgelukkig zijn ook van groot belang voor een organisatie. Gelukkige werknemers zijn productiever, creatiever en zullen minder snel op zoek gaan naar een andere werkgever.
Een krachtige manier om werkgeluk te bevorderen is door middel van coaching. Hoe dat werkt, vertel ik hieronder:
- Ontdek met een coach persoonlijke doelen en waarden
Met een coach ga je aan de slag om te onderzoeken wat voor jou belangrijk is. Wat maakt dat je je zinvol voelt, dat je iets bijdraagt? Wat is belangrijk voor jou? Ook belangrijk voor de werkgever: Bij het doorlopen van dit proces gaan medewerkers zich meer verbonden voelen met hun werk, omdat ze begrijpen hoe hun taken bijdragen aan hun levensdoelen.
- Ontwikkelen van vaardigheden
Een coach biedt ondersteuning bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om effectiever om te gaan met alle uitdagingen op het werk. Bijvoorbeeld het verbeteren van je communicatievaardigheden, assertiviteit, balans privé-werk (inzichten), time-management, vergroten zelfvertrouwen, stress voorkomen.
- Stimuleren van zelfreflectie en zelfbewustzijn
Door middel van vragen en opdrachten stimuleert de coach tot zelfreflectie. Dit vergroot het inzicht tot kwaliteiten, talenten en valkuilen. Hiermee kunnen weloverwogen keuzes gemaakt worden op het werk (bijvoorbeeld wel of niet een taak naar je toe trekken) of persoonlijk leven.
- Herkennen en aanpakken van stressfactoren
Als stress en burn-out coach weet ik dat stress het werkgeluk aardig in de weg kan zitten. Als je weet wat je stress geeft (je stressbronnen) en leert om daarmee om te gaan, zal je meer plezier krijgen in het werk (en je leven). In een coachtraject onderzoek je de stressbronnen en energiegevers.
- Verbeteren werk-privé balans
Samen met de coach onderzoek je of de huidige werk-privé balans nog voor jou werkt. En hoe je deze balans kunt verbeteren. Voor de langere termijn en ter voorkoming van ziekte en/of uitval op het werk!
- Vergroten van persoonlijk leiderschap
Door middel van coaching ga je weer regie nemen over jouw werkend leven. De coach stimuleert dit en doordat je meer regie neemt, zal je meer autonomie gaan ervaren. Je leert verantwoordelijkheid te nemen voor acties en beslissingen. Hiermee ga je meer controle voelen en tevredenheid.
- Creëren van een veilige werkomgeving
Bij een coach kun je al je zorgen en frustraties delen zonder oordeel. Dat lucht op! Met tips en adviezen kun je daarna aan de slag om oplossingen te creëren of een goed constructief gesprek te voeren op het werk.
- Ontdekken en benutten van talenten
Het mooie van coaching vanuit de positieve psychologie is dat er gefocust wordt op talenten en kwaliteiten van medewerkers. En hoe ze deze kunnen inzetten in het werk. Als je meer doet met je talenten en kwaliteiten, lukt het werk je beter en ervaar je meer voldoening en betrokkenheid!
- Realistische doelen stellen
Met de coach als spiegel stel je een actieplan op. En niet alleen opstellen, maar ook uitwerken hoe je dit plan gaat uitvoeren. Ook hier ontstaat een gevoel van controle en daarmee neem je regie over je eigen werkend leven. Het geeft voldoening en het gevoel iets neer te zetten. Dat draagt dan weer bij tot werkgeluk!
- Positievere mindset en veerkracht
Tot slot helpt coaching bij het ontwikkelen van een positievere mindset en meer veerkracht in de werkomgeving. Je leert om uitdagingen als kansen te zien. En om beter met tegenslagen om te gaan!
Conclusie
Coaching is een waardevol instrument voor het bevorderen van werkgeluk. Door het ontdekken van persoonlijke doelen, vaardigheden te ontwikkelen, stress aan te pakken en een veilige omgeving te creëren, kunnen coaches helpen om niet alleen gelukkiger, maar ook productiever te worden in hun werk. Voor werkgevers: Investeren in coaching is dus niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor de organisatie als geheel.