Coaching – Hoe werkt het?
Nadat we een afspraak hebben ingepland:
In dit kennismakingsgesprek bespreken we de situatie en jouw coachdoel(en). Belangrijk voor effectieve coaching is dat er een klik is en we samen het gevoel hebben dat je op de juiste plek zit. We maken uitgebreid kennis. Op basis van de intake geef ik een indicatie van de duur (tijd en aantal sessies) en inhoud van het traject. Indien blijkt dat ik toch niet de juiste coach ben, dan geef ik dit ook aan in het gesprek en verwijs ik je eventueel door. Een offerte wordt naar aanleiding van dit gesprek opgesteld, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.
De coachgesprekken gaan van start. De frequentie bepalen we in overleg, maar is meestal 1 x per 2 weken. We gebruiken het gestelde doel als leidraad voor de gesprekken. Daarbij kijk ik wel wat nodig is en wat er leeft en speelt, zonder het doel uit het oog te verliezen. Behalve face to face gesprekken aan tafel, kunnen we ook afspreken om te wandelen. Met ervaringsgerichte opdrachten in de natuur kom je tot inzichten. Ik maak gebruik van diverse methodes (onder andere ACT, systemisch werk, NLP), opdrachten, spellen, vragenlijsten of persoonlijkheidstesten.
Coaching is een proces. Ik vraag altijd om de opbrengst van het gesprek voor jezelf te evalueren en aan mij via een vragenlijstje door te geven. Zo houd ik vinger aan de pols omtrent de voortgang. Ook geef ik maatwerkopdrachten mee als huiswerk, zodat je thuis ook verder kunt met hetgeen wat je graag wilt bereiken. Houdt er rekening mee dat niet alleen de gesprekken, maar ook het maken van de opdrachten tijd en energie van je vraagt.
De stappen die je gezet hebt en de inzichten die je hebt ontvangen zullen je kwaliteit van leven en/of werk vergroten. Regelmatig ontvang ik een terugkoppeling van mijn cliënten waarin zij aangeven nog regelmatig terug te denken aan bepaalde opdrachten of coachgesprekken en deze als waardevol ervaren. We ronden het coachtraject af met een terugblik en evalueren of de gestelde doelen zijn behaald.